onsdag 16. januar 2008

BLOGG 1. Mennesket og maskinene


Helt fra menneskets barndom har det vært involvert i bruk av teknologi som satt på spissen har kommet ut av to gjenstander: stokken og hjulet. Disse verktøyene forandret en type energi til en annen. I det 20 århundre oppsto en ny type maskiner: datamaskinene, og på kort tid har de forandret vår verden og skapt nye kommunikasjons - og omgangsformer. I dag har de fleste i den vestlige verden en datamaskin hjemme, og samfunnet i dag er helt avhengige av dem.

Sentralt i menneskets bruk av teknologi er spørsmål om behov og avhengighet. Oppstår behovet med gjenstandene? Eller oppstår gjenstandene som resultat av behov? Altså et spørsmål om høna eller egget. I den kjente åpningssekvensen til Stanley Kubrick ”2001 – en romoddysse” ser vi hvordan apenes tilværelse forandrer seg ved nærværet av gjenstander – og mennesket er født. Filmen har en nokså pessimistisk fremtidstro og spiler på hvordan stadig mer av menneskets oppgaver har blitt erstattet med maskiner – som til slutt vil føre til menneskets død. Det er liten grunn til å være så pessimistisk, men at vi kommer til å omgåes mer og mer med maskiner er det ikke tvil om.



Behovet for maskinene oppsto i et samfunn som hadde behov for å kunne behandle stadig mer informasjon og større tall – som resultat av industrialiseringen. Datateknologien har tatt noen lange steg siden Charles Babbages maskin ”Analyctical Engine”, en automatisk mekanisk regnemaskin som aldri ble fullført, men som kan sees som forfaren til de moderne maskinene. Babbage fikk i 1812 ideen om at matematiske tabeller kunne håndteres av maskiner, en tanke som ble videreutviklet av Alan Turing og hans ide om den generelle maskin – Turing maskinen –i første halvdel av forrige århundre: en maskinvare med mulighet for å utføre flere handlinger. I dag er datamaskinen en slik maskin. Utviklingen av maskinene skjøt fart med digitaliseringen som muliggjorde å lagre ulike typer uttrykksformer som tall. Det binære tallsystemet, bestående av nuller og enere kan i dag gjenskape tall, ord, bilder, fotografier, lyd og levende film (digital video). Maskinen har beveget seg fra å være en tallknuser for forskere og militære institusjoner på 60 tallet, til en multifunksjonell maskin for alle – et multimedium. Internett blir her viktig som den sentrale infrastrukturen for de digitale teknologiene – som et globalt veinett der alle som har utstyret har tilgang. Det finnes i dag mer enn hundre millioner websteder i verden og mer enn en milliard nettbrukere!

På denne bloggen skal jeg diskutere digital kultur og samfunnet som vokser frem rundt de digitale teknologiene – og det samfunnet de digitale teknologiene vokser frem fra.

Relevante lenker:

Charles Babbage Institute

Computer History Museum


The Alan Turing Homepage

Warriors of the Net

2001 en romodysse – "The dawn of Man"

Ingen kommentarer: